Foto: Ratiu Bia

Heb jij net als veel andere kinderen ook last van:

  • Een nat bed?
  • Plasongelukjes?
  • Heel vaak plassen?
  • Blaasontstekingen?
  • Poepongelukjes?
  • Niet kunnen poepen?
  • Buikpijn?
  • Pijn tijdens het plassen of poepen?

Goed nieuws! Sabine kan je hierbij helpen.

Ze vraagt aan jou en je papa en mama van alles over jouw problemen met plassen en/of poepen. Bijvoorbeeld of je pijn hebt of dat er plas- of poepongelukjes voorkomen. Verder wil ze weten of je goed eet en drinkt. Als je goed en genoeg eet en drinkt werken de plas- en poepfabriek in je buik beter.

 

Daarna onderzoekt Sabine hoe het komt dat je een probleem hebt met plassen en/of poepen. Ook wordt er gekeken of je goed kan bewegen. Om goed te bewegen gebruik je spieren. Er is ook een spier die ervoor zorgt dat je je plas en poep kunt ophouden, dat is je bekkenbodemspier.

 

Deze spier kun je niet zien, maar hij heeft de controle over je plas- en poepgaatje. Deze spier lijkt een beetje op een deurtje. Je kunt hem open en dicht doen.

Als de deur open is kun je plassen en/ of poepen, als de deur dicht is dan houd je de plas en/ of poep op.

 

Bij het onderzoek kunnen jij en Sabine kijken of jij dit al kan. Dit doet ze alleen als jij en je papa en mama dit goed vinden. Soms vinden kinderen dit spannend, maar dat is echt niet nodig. Sabine vindt namelijk niets vreemd. Ze praat de hele dag over plas en poep en vindt dat het leukste wat er is!

 

 

 

De plasfabriek

Als je drinkt wordt er plas gemaakt. Ongeveer 6-8 glazen per dag drinken is genoeg. Normaal plas je 5-7 keer per dag. Soms verliezen kinderen hun plas, of hebben ze pijn bij het plassen. Soms hebben ze moeite met het plassen, of kunnen ze hun plas te lang ophouden. Dan werkt de plasfabriek niet goed. De plas- en poepfabriek werken met elkaar samen. Als de poepfabriek niet goed werkt, kan dat ook plasproblemen geven en andersom.

 

De poepfabriek

Door te eten wordt er poep gemaakt in je darmen. Deze poep komt er bij je poepgaatje uit. Soms is het heel moeilijk om je poep op te houden en komen er wel eens vegen of kleine of grote stukjes poep in je onderbroek. Het kan ook zijn dat het moeilijk is om te kunnen poepen. Als je het te lang ophoudt of te weinig naar de wc gaat, komt er teveel poep in je darmen. Je kunt dan hele grote, harde en dikke poep krijgen. Je kunt dan buikpijn krijgen en pijn hebben bij het poepen.

 

Echo

Om je plas- en poepfabriek van binnen in je buik te bekijken, gebruikt Sabine een echo. Dit is een soort lampje dat naar binnen schijnt in je buik. De binnenkant van je buik zie je dan op een scherm, een soort tv! 

 

Echo apparaat

 

Plascomputer

Om te zien hoe hard en snel jij plast, vraagt Sabine je ook om met de plascomputer op de wc te plassen. Deze plascomputer hangt ze dan gewoon in de wc, handig hè? Op het scherm van haar computer komt dan ook de vorm van je plas tevoorschijn en kan ze zien hoelang jouw plas duurt!

 

Uroflowmeter (plascomputer)

 

Oefenen

Je komt bij Sabine om beter te leren plassen en/ of poepen. Soms werken de bekkenbodemspieren te hard, soms weet je niet goed hoe je ze kunt gebruiken. In de praktijk gaat Sabine je helpen om hier controle over te krijgen, daarna krijg je ook oefeningen voor thuis. Dit huiswerk is belangrijk zodat je goed leert om een echte plas- of poepkampioen te worden!

 

 

 

Leuk en handig filmpje: